20:00

Tunisiska FC

Referat: Jarlabergs IF - Tunisiska FC

Trög höststart på halvmörk plan

Jarlaberg fick en trög start på höstsäsongen. 1-1 mot Tunisiska efter ledning i halvtid med 1-0 var inte det som behövdes i de tänkta racet för att utmana om seriesegern.

Det lär ha varit bottenrekord publikmässigt för JB på Nacka IP 2, med endast runt dussinet åskådare, och det var lika bra det. Matchen och spelet bjöd inte på så mycket glädjande inslag och dessutom fungerade endast ena långsidans strålkastare. De två vaktmästare som på domarens uppmaning blixtinkallades av JB;s sportchef, och för kvällen huvudcoach, Kuronen för att försöka lösa problemet, kliade sig betänksamt i huvudena efter att ha inspekterat strålkastarstolparna och konstaterade att det enda de kunde göra var att felanmäla till högre ort.

Vad än strålkastarproblemet var så gick det inte att lösa där och då. Det blev också bra mörkt sista 20 minuterna på ena planhalvan, men matchen slutfördes trots domarens hot att bryta den om det blev för mörkt.

Jarlaberg fick en smakstart med mål redan efter fyra minuter, på det första avslutet. Kina hittade in till Krille centralt, som placerade ett välavvägt lågt långskott så bra att Tunisiska-målvakten inte hann ned mot stolpen för att rädda.

Då kändes det som att det nog skulle bli en lätt resa för hemmalaget. Tunisiska inledde väldigt defensivt och lät de gultröjade rulla runt efter behag och sätta både tempo och prägel på matchen. Modet växte dock hos Tunisiska och efter att ivrigt påhejade av sin coach ha börjat pressa högt i mitten på halvleken fick Jarlaberg svårare att få till längre anfall. Fortfarande såg det dock rätt bra ut, inte minst tack vare att Jarlaberg höll ut spelbredden väldigt bra; där fanns hela tiden passningsalternativ när Tunisiska pressade. Kanske kunde man flyttat upp ännu högre med yttermittfältare och ytterbackar, men samtidigt var framförallt Wigren på vänsterkanten några gånger ytterst nära att komma förbi och runt sina motståndare. Enligt Jarlaberg hade både Tuniskas ytterback och yttermittfältare under sitt försvarande mot Wigren till slut samlat på sig så mycket att deras gula kort passerat regnbågsstadiet över orange ända tlll rött, men domaren höll nog rent sakligt betraktat trots allt rätt nivå på sin matchledning.

Något mål till kunde, eller borde det nog blivit, men det där med att träffa mål var inte riktigt Jarlabergs grej denna kväll. Det bevisades tyvärr mer än en gång att staketet på Nacka IP2:s kortsidor är för lågt för division VI-fotboll.

På det hela taget jämnades spelet ut ju längre halvleken led och Tunisiska kom också nåra gånger fram så bra att avslutsstatistiken (där nästan allt gick utanför de båda målramarna) var jämn.

I andra halvlek fortsatte Jarlaberg att spela metodiskt och tålmodigt, vilken väl kanske är det som ska sättas högst på kvällens i övrigt rätt magra pluskonto. Med sämre fokus och disciplin kunde det ha slagit över i frustration, det där med att inte lyckas få till det mot en motståndare som lyckas med det mesta försvarsmässigt både vad gäller positioner och närkampsspel men JB höll även om det inte blev någon utdelning ihop det sin spelidé bra alla 92 minuterna. Speciellt gällde det efter att Tunisiska kvitterat. En situation som inte ens var en målchans hade plötsligt resulterat i att ett framsträckt JB-ben råkade knacka ihop med ett löpande Tunisiska-ben i ena straffområdeshörnet och domaren blåste för straff.

1-1.

Efter Tunisiskas mål ökade Jarlaberg tempot. Det kom också fler och mer beslutsamma djupledslöpningar. Ett par tre gånger resulterade det i lägen som borde blivit mål…och hörnstatisttiken rann iväg till kraftigt hemmaövertag…men icke att det ville sig. Ett problem för Jarlaberg var att man hade svårt att få längd eller tryck i anfallen. De flesta andrabollarna efter att att Tunisiskas bakre led brutit hamnade nämligen i ett centralt ingenmansland där bortaspelarna nästan alltid var först på bollen, kontrollerat och opressat dessutom. På något sätt blev det fel i djupet för Jarlabergs lagdelar, med att innermittfältfältarna hamnade för långt fram så att de fick se de där andrabollarna gå förbi och över sig.

Falchi var igenom och tyckte han blev upphakad precis när han skulle trycka dit bollen, Hampe stormade fram utan att riktigt komma rätt, Adde var snubblande nära på bra inspel, Krilles rusch över drygt halva planen på vänsterkanten en av de få gånger som Jarlaberg fick till en snabb spelvändning efter en Tunisiska-framstöt var värd ett bättre öde. Ett antal avslut utifrån kändes ungefär som när ett slagskepp gafflar in målet för att till slut pulverisera det med huvudartilleriet…Men den där avgörande salvan kom aldrig.

I slutminuterna hade Hultman två kanonfina lägen men nicken på det fina inlägget gick över och det resoluta avslutet på den centrala djupledslöpningen gick rakt på Tunisiskas målvakt, vilken efter den lite skakiga inledningen med det tidigt insläppta målet spelade upp sig succesivt och i andra halvlek alltid tog rätt beslut och var på rätt plats.

Att spelet och tajmingen inte riktigt sitter i första höstmatchen med få träningar i kroppen är inte så konstigt och kanske var det lite hårddraget så att poängtappet var Aviciis fel. En av JB:s träningar inför höststarten blev nämligen inställd när tränare Rex drog iväg för att se Avicii i Malmö och tanklöst tog nyckeln till skåpet där bollarna var inlåsta med sig!

Jarlaberg skapade ändå tillräckligt mycket framåt för att ha grejat trepoängaren i höstpremiären, samtidigt som Tunisiska ska harangeras för ett konsekvent och bra genomfört försvarsspel, där det kändes som att det aldrig blev vare sig stress eller oorganisation.

Det var också som Adde sakligt konstaterade:

– Vi gjorde väl inte ett enda försvarsmisstag på hela matchen? Ändå både slläppte vi in ett mål och tappade poäng. Surt och tråkigt!

Så var det. Inte ett endaste dumt och farligt bolltapp till exempel, trots ”höstpremiärringrosten” Men nu ville det sig tyvärr inte riktigt i, som det heter, sista tredjedelen, trots att det fanns fina intentioner.

”Bra försök!” tröstade man de besvikna gossarna med glada tillrop när de var tio år och inte nådde resultat med sina prestationer. Fast nu är det nog andra uppmaningar som passar bättre: Fokusera besvikelsen och frustrationen över de två uteblivna poängen till att ta i ordentligt på de närmaste träningarna och ta med det till nästa match - använd den energi som revanschlusta ger på konstruktivt sätt!